May 11, 2010

今日のご飯 / Today's Menu

久しぶりのお家ご飯!
Dinner at home! I haven't had it for a long time...

献立:
-焼きしめ鯖、帆立、いくらのちらし寿司
-トマトのお吸い物
-タイヤキ!

Today's Menu:
-Chirashi-sushi with grilled vinegared mackerel, scallop, & ikura
-Whole tomato clear soup
-Taiyaki!

そして今夜の一杯:浦霞 本醸造
きりり辛口、昔ながらの男らしいお酒です
And a glass of the day: Urakashumi Honjozo
sharp and dry, traditional muscular Sake.

しめ鯖を焼くと、お酢の酸味が香ばしくて好き。
しかし肝心な海苔と胡麻をのせ忘れた!
お吸い物は昆布だしに湯むきで皮を剥いたトマトと
ちょろっとの薄口醤油を加え弱火で一時間煮ただけ。
ジューシーで爽やかなお椀になりました。
ポータベロ・マーケットのエイドリアン・グレーターで購入した
ミッドウィンターの水玉のお皿で。
I like grilled vinegared mackerel. vinegar gives a great aromas.
but I forgot to put the most important condiments: Nori and sesame seeds!
For clear soup, you simply add un-peeled tomato in seaweed broth and a bit of soy sauce
then simmer in lower heat for an hour. its juicy and refreshing cup of soup.
With a dot plate of Midwinter pottery I found at Adrian Grater, at Portobello Market.

タイヤキを、頭から食べるせたか。
しっぽから食べる私。
あなたはどっち派?
Setaka eats Taiyaki from the head,
and I eat from the tail.
Which side are you?

今日手に入れた蝶々の箸置き。
最近ちょうちょが好きなの。
Butterfly Hashioki I got today.
Lately I am in a mood for butterflies.

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