Dec 1, 2010

le Soula


日本酒党の私ですが、こちらにある沢山のワインに気移りすることもあります。
私のレストランのワインリストが先週新しくなり、甲州ワインや
新しい地域やタイプのワインがいくつか追加されました。
このビオワインは、その一つ。「Le Soula」というブランドです。
生産地はフランス南部とスペインとの国境沿い、
ピレネー山脈から海岸まで続くルーション(Roussanne)。
ラングドック(Languedoc)から続いているワイン産地です。
農薬や化学肥料が使用されない有機農法で育成されるだけでなく、
月やその他の天体の動きが植物に与える作用に基づいてブドウを育て、
ワインの醸造の過程でも天然酵母を使う、補糖や補酸を行わない、無濾過など
ビオワインにかけられる手間と情熱は奥深いものがあります。

ビオワインというと、特有の土臭さが目立って苦手なものも多いのですが、
この白ワインはソーヴィニヨン・ブラン(Sauvignon Blanc)、マルサンヌ(Marsanne)、
ルーサンヌ(Roussanne)とシュナン(Chenin)という異なる葡萄のブレンドで、
全体的に白いお花やレモン、蜂蜜のようなやさしい風味があります。
ソーヴィニヨン・ブランのキャラクターが強く、熟成によってつくられた
バターっぽさや蜜蝋、バニラのような質感と
ルーションの土壌のミネラル感がうまく溶け合って、
私の今一番好きなビオワインとなりました。

I am normally a member of Sake party, but because I am surrounded by many amazing wines, I cheat once a while.
Last week my restaurant renewed the wine list and several new type and regional wine had added to its list.
The French biodynamic wine "Le Soula" is one of it. Its terroir is France's Roussillon, which lies at the base of Languedoc-Roussillon's arc from the Spanish border.
Not only Bio wine has mede by producing grape and wine in the use of pesticides nor chemical fertilisers,
but also following the rhythms of nature, working within the lunar cycle when they apply treatments or carry essential works in the vineyards,
keeping wine with no added sugars, no foreign yeasts, no filtration or adjustment of acidity.
The amount of care and passion to bio wine, is unimaginable.

Bio wine tends to be too earthy and smelly, and I could not like the all of them,
but this white, a blend of Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne and Chenin,
has very mellow flavors such as white flowers, lemon and honey.
Also the Sauvignon blanc expresses itself, with age the wine got on a buttery texture,
with notes of lemon, beeswax and vanilla.
Mixed with the minerality that had created in Roussanne region, It became my favorite bio wine of this year.



Le Soula Blanc
Vin de Pays des Côtes Catalanes, France
Vintage: 2005 
Alcohol content: 13.5%

1 comments:

Unknown said...

アルコール、全く飲まない私ですがその生産にかかる熱意が好きです。
ワインとお酒の間の子みたいなの出来ないんでしょうか?どうなるかわからないんですが、、、。何が間の子に成るのかさえわからないんですが。
お酒って何ですか。
(ごめん、阿呆なコメント。無視して下さい)