Feb 1, 2011

Japan, Again Day8





I had a meeting with Makoto Tamita, who resides in Akita-city,
at Shuan Tanaka in Izumi area. 
they specialized in local Sake, Ayu fish, and handmade Soba noodles.
秋田市在住の田宮慎(たみや まこと)さんと会いました。
お薦めの泉にある酒庵 田なかにて。
秋田の地酒と鮎、お蕎麦のお得意な店とか。







Aramasa, Yuki no Bosha, Amanoto, Mansaku no Hana, Shirataki, Dewatsuru, Hiraizumi and on and on...
Fridge-full of Akita Sake.
They allow us to taste up to 3 different Sake, but as "self-service".
We getting lost what to order with magnum sake bottles in front of fridge,
looked hilarious.
新政、雪の茅舎、天の戸、マンサクの花、白瀑、出羽鶴に飛良泉、そしてそして…
冷蔵庫一杯の秋田の味。
一人3種類まで試飲可能なのだけど、「ご自由にどうぞ」という仕組み。
冷蔵庫の前で一升瓶片手にお酒を迷う様子は、素敵すぎました。




Hourse Sashimi. these horses grew up by fed rice four.
米粉を食べて育ったという、馬のお刺身。





After working for city design production company in Tokyo,
he moved back to his home town, Akita, and started casanetsumugu,
to re-discover and re-designin the regional sustainable wealth in Akita, 
and other upper north east area in Japan.
He had coordinated the two events in Tokyo and Akita with Yamatoshizuku Sake of Akita Seishu Inc., 
to deepen the knowledge of regions and Sake for younger generations.
also he did participated in the Youth Art Network organization in Odate,
to re-design the traditional craftwork of Mage-Wappa with other young crowds.
Hearing him talking his works and visions, I was just so amazed by the fact that there is someone like him in Akita!

東京の都市デザインプロデュース会社を経て、
昨年の春に実家に戻られ、秋田〜北東北の、地域固有の持続可能な地域資産を
(再)発掘、(再)デザインするcasanetsumugu -かさね・つむぐ-
を立ち上げられました。
秋田清酒株式会社の銘柄「やまとしずく」の会を東京&秋田で行い
若者を巻き込んで日本酒や地域の素晴らしさをPRしたり、
大館の若手アートネットワークに参加して伝統工芸の
曲げワッパを新たなデザインに関わられたり、、
話を聞きながら、秋田にこんな方がいたとは!と始終感激してました。





From the left corner in clockwise; Shutou, Bakurai, Mefun, Konoko,
and the centre, Uruka.
all rare delicacy for Sake lovers.

左上の角から、時計回りで酒盗、ばくらい、めふん、このこ、
そして真ん中がうるかです。
日本酒のための珍味の数々。



These are selection of local pickles in Akita.
Sake from Akita prefecture tends to be sweeter than other regions,
but it all explains once you taste its regional food.
Iburi-Gakko, the smoked and sweetened Daikon pickles, was best match with Akita Sake.

がっこ(秋田弁で漬け物)の盛り合わせ。
秋田の酒は、全体的に甘口が多いのですが、
この土地の食べ物を食べれば納得なはず。
いぶりがっこのスモーキーさと、甘さが秋田の酒と最高の組み合わせ。



This is also Akita's speciality, Dadami (pacific cod's milt) tempura Soba noodle soup.
i can dive into it.
Tamiya san, see you in Akita again!

これまた秋田の名物、だだみ(マダラの白子)の天ぷら蕎麦。
スープに飛び込める位美味しかった。
田宮さん、また秋田で会いましょう!

2 comments:

Anonymous said...

looks so yum!!! made me want to dive into the sake world :)

natsuki kikuya said...

lets hold hands and jump!!