Jun 1, 2011

Gochisousama for today -Kan no ki & Shizukutoya / 勸の季 & シズクトウヤ


Mr. Niizawa took me to the Izakaya restaurant and bar in Sendai area.
The first we stopped by Kan no Ki.
They carry the whole selection of Sake from inside / outside of Miyagi from prefecture, 
and Hakurakusei of course.

新澤さんに、仙台の飲食店さんに連れて行ってもらいました。
まず最初は、勸の季(かんのき)
伯楽星をはじめとする、宮城県内・外の様々な日本酒が揃っています。


creamy Sea urchin pudding.
combination of two different kinds of sea urchin, Dashi stock, egg makes it flavors of luxury.
the jelly on top keep refreshing the mouth that i felt like i can eat it forever.
i still dream about this dish...!

雲丹プリン。
とろとろお出汁と卵と二種類の雲丹を使った贅沢品。
上に乗ったさっぱりジュレで、いくらでも食べられそう。
この味、今でも忘れられない…。


Firefly squid. seasonal in May.
Maybe because they are famous in Toyama prefecture, where my father grew up,
or maybe because it is a best friend with Sake, therefore I love you.

旬のホタルイカ。
お父さんの田舎の富山が名産だからか、
酒の肴に最高だからか。アイラブユー。


minced mountain vegetables;  Tara buds, Shidoke, and Warabi. 
Wild lives from mountain always give energy and tell me the arrival of new year.

たらの芽、しどけ、わらびの叩いたん。
山の野菜を食べると、いつも新しい時期の訪れと活力をもらう。


The owner, Mr. Katsuyoshi Tamagawa.
He's got this amazing techniques to make Sake more enjoyable;
He changes the flavours of Sake to the customers' taste by stirring Sake in the wineglass with muddler,
and "closes"or "opens"the flavors by using frictions of air and time passing.
It is just amazing and I would love to be his follower.

主人の玉川勝義さん。
日本酒を美味しくする凄いテクニックの持ち主で、
ワイングラスに注いだ日本酒をマドラーで掻き立てて空気抵抗を使い、
日本酒の味をすっきりと閉めたり、逆に開いたり、
時間経過によって味を変えたり…。お客様の好みの味を作ることができるのです。
弟子入り、したいです。


Address: 3-2-10 Kokubuncho, Aoba-ku, Sendai-city, Miyagi prefecture
Phone: 022-215-0363
Open: Monday-Saturday (Sunday & national holiday closed)
          Lunch 12:00-till finish / Dinner 18:00~22:00

勸の季(かんのき)
住所:宮城県仙台市青葉区国分町3-2-10
電話:022-215-0363
営業:月曜〜土曜日(日曜・祝日休業)
ランチ12時~なくなり次第終了(※水曜ランチはお休み)
ディナー18時~22時




Then, next Shizukutoya. Trendy eclectic bar.
そして、お次はシズクトウヤ。粋な折衷バーです。



Mr. Sakurai, who own four different restaurants and bars in Sendai-city.
仙台市内に4つもの飲食店やバーを経営する櫻井さん。


Torched Sendai-beef Sushi. I was stuffed but still delicious!
仙台牛の炙り寿司。お腹いっぱいでもうまい!


and never forget the dessert...
そして、食後の甘味を忘れるべからず。


Sake of Niizawa Brewery.
We found the most rare product of them at that point; "Super creamy Jersey yogurt sake".
"Amago no Yuzu-shu" is the luxurious desert sake 
that used 60 pieces of Yuzu juice per one magnum bottle.
and Hakurakusei sake fit perfectly in this fashionable bar. how good-looking sake he is!

新澤醸造のお酒たち。
この時品薄でどこにもなかった「超濃厚ジャージーヨーグルト酒」を発見。
「雨乞の柚子酒」は、敢えて皮を使わずに、
一升瓶一本につき60個分の柚子果汁を使った贅沢品。
こんな格好いいバーにも似合う、伯楽星。なんていい男。


Address: Yaozen Building B1 (Toraya Yokocho),
Ichibancho 4-4-5, Aoba-ku, Sendai-city, Miyagi
Phone: 022-711-1644
Open: Monday-Saturday 18:00~4:00 (L.O. 3:00)
Close: Sunday

住所:宮城県仙台市青葉区一番町4-4-5
八百善ビルB1 (虎屋横丁)
電話:022-711-1644
営業:月曜〜土曜 18時~翌4時(L.O.3時)
休業:日曜



Gochisou-sama deshita!
Every food venue in Sendai-city has been going through the toughest times since the earthquake,
so we, the hungry people will cheer up the industry!

ご馳走さまでした。
震災の影響で大変な時期の、仙台の飲食店さまたち。
腹ぺこな私たちが、盛り上げて行こう。

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