Jun 3, 2011

Gochisousama for today -Nihonshu Stand Moto / 日本酒スタンド 酛


Mr. Kawahito, the president of Kawatsuru Brewery
and Mari san of Sake stand Moto in Sijuku took me to
Shinbashi Moto, the different branch of Shinjuku one.

新宿の日本酒スタンド酛(もと)で唎酒師をするまりさんと、
同系列の新橋 もとへ行って来ました。


The first glass. 
Mari san ordered Hagi no Tsuyu, Satoyama Arabashiri,
I ordered Hanaabi, Junmai Ginjo Usunigori,
Mr. Kawahito ordered Senkin, Yamahai barrel made Kamenoo 80.
My next brewery visit will be to Hanaabi, in Saitama prefecture.
they are made of 3 young master brewers who recently took over the business.

まず、出だしの一杯。
まりさんは萩の露里山あらばしり、
わたしは花陽浴(はなあび)純吟うすにごり、
川人社長は仙禽(せんきん)山廃桶仕込み亀ノ尾80を。
埼玉の花陽浴は、若手の杜氏3人衆に代変わりして大きく変わった注目蔵
次の蔵見学には、是非行きたいな。


Mari san's Eikun Gohyakumangoku Junmai Ginjo and
Mr. Kawahito's Choyo Fukumusume Yamahai Muroka Nama.
warmed Eikun's acidity tasted like you can drink forever.

まりさんの頼んだ栄君(えいくん)五百万石純吟と
川人社長の選んだ長陽福娘山廃無濾過生。
栄君のお燗はいくらでも飲める様な酸がでて、最高でした。



and I chose Domaine Sogga Le Sake Naturel 2010.
It is the Sake made by Obuse Winery, Wine maker in Nagano prefecture.
This year they made Kimoto style Muroka Nama sake with Miyamanishiki rice.
Attention to the explanation date: until 31st May, 2011.
It says ; "after 1st June, mature until 2021." what does it mean???
It had a hint of Tannin and lactic acid gave the flavors in depth from Kimoto style of sake making. 
It became my favorite from their Sake list.

そして私の頼んだ、ドメイヌソガ サケナチュレル2010。
長野の小布施ワイナリーが醸した、採算度外視の日本酒です。
今年は美山錦を使用した生もと純米無濾過生原酒の登場。
賞味期限が2011年の5月31日、
6月1日以降は2021年まで長期熟成しろと。どういうこと?!
ワインに通じるタンニンと、きもと独特の乳酸が効いて通好みの味。
小布施さんの日本酒で一番好きな一本になりました。


Marisan's Suminoe, Jumai Ginjo Omachi and
my Soutenden, Junmai Kura no Hana,
Mr. Kawahito's Jokigen, Junmai Dewa no Sato.

まりさんの墨迺江(すみのえ)純吟雄町と
私の蒼天伝純米蔵の花、川人社長の上喜元純米出羽の里。


I loved this Kozaemon, Junmai Ginjo Omachi, Hashiri and Seme Blend.
この小左衛門の純吟雄町 走り・責めブレンドがすっきりで良かった。


Azumamine, Junmai Miyamanishiki Nama,
Tsuki no Wa, Tokubestu Junmai Ginotome Nama genshu,
Mansaku no Hana, MKX Junmai Ginjo Miyamanishiki Nama  genshu 
is very limited precious Sake brewed with selected yeast.
The label looked a bit like a host club (sorry), but It tasted great.

あずまみね純米美山錦生と、月の輪特純ぎんおとめ生原酒、
まんさくの花 MKX 純吟美山錦生原酒は、
自社選抜酵母で醸された少量仕込みのモノだそう。
ラベルがホストクラブの看板みたいですが(失礼)、美味しかった。



Sake sommelier Mari san is so knowledgeable on Sake even she is younger than me.
Meeting with any woman in Sake industry gives me so much energy.
We became so close, even though we met for the first time.
Sake connections!

まりさんは、私より若いのに素晴らしい日本酒の見識を持つ唎酒師さん。
同じ女性としてこういう方に出会うととっても心強いです。
初めて会ったのに、こんなに仲良くなってしまいました。
日本酒の絆!


Yes, we are all drunk...
President Kawahito, Thank you for the great time!
let's go drink Sake again.

はい、酔っぱらい三人組です笑
川人社長、楽しい時間をありがとうございました!
また飲みましょう。

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