Oct 31, 2011

report: A LA JAPONAISE - AUTUMN / 秋祭り


French chef Elsa and Atsuko of Atsuko's Kitchen's seasonal supper club,
A LA JAPONAISE had launched its autumn festival, "Aki Matsuri"
at SNAP Studio in Old Street.

Elsaさんと敦子さんの主催する、四季を味わうSupper Club、
A LA JAPONAISE(アラ・ジャポネ)の秋祭りが、
Old StreetのSNAPスタジオにて行われました。



They normally use this space for fashion photo shooting,
I loved the white large room with interesting furniture.
ここは普段ファッション等のフォトスタジオに使われているそうで、
白くて広くて素敵な会場にドキドキ。



Handful of autumn on the table.
In Japan, Autumn is essentially a period of and harvests, marked by a spirit of abundance. 
Just as for spring’s cherry-blossom viewing (hanami), 
thousands travel to contemplate the colour-changing landscapes (kouyou
and taste the regional autumnal dishes.

テーブルの上には、秋がいっぱいです。
日本は秋と言えば豊作が象徴的な収穫の時期。
春の時期のお花見の様に、多くの人が紅葉の景色を見に名所を訪れ、
その土地の秋の味を楽しむ季節です。

This time I got to make my Sake booth for everyone to enjoy with the meal.
I dressed up with Kimono, since the Halloween isn't far away!

今回は、私は食事と一緒に楽しんで頂ける日本酒リストを担当しました。
ハロウィンも近いので、着物でドレスアップ!
9月に訪英頂いた蔵元さんのお酒を取り揃えました。




energetic Atsuko san and charming Elsa.
いつも元気いっぱいな敦子さんと、お茶目なエルサ。


Akira kun, who just moved from NY had was an assistant today.
NYからロンドンに来たばかりのあきらくんがアシスタント。



Thank you Michele for taking so many photos!
ミケレさん、沢山の写真撮影ありがとうございました!



First Dish: Autumn Harvest Plate.
"From the Sea" - seaweed jelly, white miso and mustard sauce,
"From the Mountain" - Daikon radish mountain coated in miso and sesame dressing, 
"From the Field" - quinoa and barley moromi miso and vegetables.

一皿目は、秋の収穫の皿。
「海より」寒天と辛子味噌、
「山より」味噌と胡麻のソースで固めた大根の山、
「田より」キヌアと麦味噌、野菜。


Octopus and Parsnips dumplings with ankake sauce, takoyaki style
蛸とパースニップとあんかけのたこ焼き風





Salmon tartar with quail egg yolk
サーモンのタルタルとウズラの卵


Chicken and seasonal vegetable nimono, served with ginger Madeleine
鶏肉と季節野菜の煮物、生姜のマドレーヌと共に



Simeji mushroom rice okowa topped with egg soboro
卵そぼろとしめじのおこわ






Chocolate and chestnut cake with candied sweet potato and ginger semi freddo
チョコレートと栗のケーキ、さつま芋のキャンディと生姜のセミフレッド



It was fun and great evening with a wonderful team.
I was glad that a lot of people tried many glasses of Sake.
We will see you again in the winter season!

とっても素敵なチームで、楽しい夜となりました。
皆さん日本酒も沢山飲んで下さって嬉しかった!
次は冬の時期にまた!

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