Dec 17, 2011

Gochisousama for today -Shutoan & All That Jazz / 酒徒庵 & オールザットジャズ


To Shutoan.
Almost everyone who loves Sake talked about this place.

日本酒好きの方々からいつも聞かされていたこの場所。
四ッ谷三丁目の酒徒庵(しゅとあん)へ。


No walk-in and no first time customer allowed,
Only water and Sake available as drinks...
I so wish to make a hardcore Sake Izakaya like this in London.

一見さんお断りで完全予約制。
飲み物は和らぎ水と日本酒のみ。
ロンドンにこんなハードコア酒場作りたいなぁ…




Their Sake selection varies over 700 different kinds.
It sounds like a dream, but it is not.
I almost got fainted by this amazing story...

常時700種類もあるという日本酒セレクション。
ゆ、夢のような話だけど夢じゃない…。
ぴみえんたは感激で軽く目眩。


Except for Sake, this store is famous for oysters.
this time, we chose the oysters from Senpoushi, Hokkaido,
Toba Uramura, Mie prefectiure and Akitsucho, Hiroshima.
It was my first time to taste and compare the oysters.
I cannot forget the creaminess of oysters from Hokkaido.

日本酒のほか、牡蠣が売りのこちらの店。
十種類もの産地違いの真牡蠣のなかから、今回は
北海道昆布森仙鳳趾(せんぽうし)、三重県鳥羽浦村、
広島県安芸津産を頂きました。
牡蠣の食べ比べなんて初めて。
北海道の限りなくクリーミーな牡蠣が忘れられません。


On the right is Shutoan's private item "flight on wharf",
sparkling Junmai Nama-zake.
made by Gangi of Yaoshin Shuzo from Yamaguchi prefecture.

右側は酒徒庵さんオリジナルの発泡純米生酒「flight on wharf」。
山口県の雁木、八百新酒造さんの作品です。



Today's navigator is my big Sake teacher, mooh-san,
lives in Hokkaido, works as a teacher, and defined himself "just a Sake lover".
Knowing more and more about his deep knowledge and wider connections he has
with Sake industries, I want join my hands for Buddha.
I'd got to know mooh san through Mr. Niizawa of Hakurakusei, 
the owner of Niizawa Jozo that I visited for volunteering in this May.
This brewery had been complete collapse after the earthquake in March
yet continued to produce Sake and recently relocated in this autumn.
mooh san has strong connection with Mr. Niizawa
and has been loving Hakurakusei for much longer than me.
I was super glad that i could share Hakurakusei Sake with him.

本日のナビゲータは北海道在住のmoohさん。
ご職業は教師、「ただの日本酒好き」と自称されるのが信じられないほど
日本酒の知識と業界へのコネクションが深く、
知れば知る程に拝みたくなる(?)日本酒のベテラン大先輩です。
私とmoohさんを引き合わせて下さったのは
震災の中、全壊してしまった蔵で酒造りを続け、
この秋に新蔵に移転した期待蔵。
新たな場所で、これまでと変わらないお酒を造り続けている蔵です。
新澤さんと深い縁があり、私よりずっと前から伯楽星を愛してきたmoohさん。
そんな方と一緒に伯楽星を飲めて、
今宵は本当に嬉しい夜。




Maybe it was because of the chilly weather outside,
I really enjoyed the warm "Okunoto no Shiragiku, Junmai Ginjo" 
(right one in the photo above)
少し肌寒い空気だからか、奥能登の白菊 純吟の
ぬる燗がやたらと美味しかったです。

mooh san introduced about out night out on his blog.
moohさんのブログで、当日のことを書いて下さっています。



-Sake, Himono and Oyster "Shutoan"
Address: Koumeido Bldg B1F, Yotsuya 3-11,
Shinjuku-ku, Tokyo Japan
Metro: Yotsuya 3 Cho-me
Phone: none
Open: Mon-Fri 5:00-11:30PM
Sat & National Holiday 3:00-9:00PM
*Last order one hour before closing
Close: Sundays

日本酒と干物と牡蠣「酒徒庵」
住所: 〒160-0004 新宿区四谷3-11第二光明堂ビル地下1階
地下鉄:四ッ谷三丁目
電話 :非公開
営業:17:00-22:30(月~金)、15:00-21:00(土祝)
※ラストオーダーは閉店1時間前
休業:日曜



Then we hopped next place, All That Jazz, another mooh san's favorite place!
Locates in Yotsuya Arakicho, walkable distance from Shutoan.

そして二件目(!)、こちらもmoohさんお薦めの
酒徒庵さんから歩いていける四谷荒木町にあります。



This place was like a toy box, filled with things the owner Ubukata-san likes.
made me feel very relaxed and at home. 

店主の生方さんの好きな漫画や作家さんのものが溢れた
おもちゃ箱のような空間。なんとなく、どなたかのお家にいるような、
落ち着く気分に浸っていました。



Sanko Masamune Katsumasa, 21BY Yamahai Junmai and 22BY Kimoto Junmai.
both made by Omachi rice and Muroka Nama Genshu.
I remembered when I had  22BY Tenbu Junmai Nanani Muroka Nama Genshu,
I personally liked 21BY Yamahai, it was best timing to enjoy.

Tenbu Junmai Nanani Muroka Nama Genshu 22BY.
三光正宗の克正(かつまさ)21BYの山廃純米と22BYの生酛純米。
どちらも雄町で無濾過生原酒。
今年の夏に旨味 游さんで出逢った、 22BY天賦 純米七二 無濾過生原
の存在感は変わらず。あの感激を思い出して一人にやけ顔。
個人的に21BYの方が角が無く味がのっていて好きでした。


Potato Salad was so yummy.
At this time in Japan, potato salad was a big hit.

ポテトサラダ美味しかった。
この時日本では何故か空前のポテサラブーム。


Persimmons, mooh-san, and me.
(Ubukata san kindly gave us persimmons)
He wrote about this place on his blog as well.
Thank you so much for a wonderful night.
I will come visit you in Hokkaido!

頂いた柿とmoohさんと一緒に。
moohさんのオールザットジャズさんのレポはこちらです。
とっても楽しい夜を、ありがとうございました。
北海道、遊びにいきます!


Address: Suganuma Bldg 2F, Arakicho 9-22, Shinjuku-ku, Tokyo
Phone: 03-5379-3663
Open: 6PM - 1AM *last order at 0AM
Close: Sundays and national holidays (some Saturdays)

住所:新宿区荒木町9-22菅沼ビル2階
電話:03-5379-3663
営業:18:00-25:00
※ラストオーダーは閉店1時間前
休業:日祝(月2回土曜)


0 comments: