May 1, 2012

May / 皐月



London is busy getting ready for the Olympics this summer.
The photo is a view from Hackney Wick station,
you can see the Olympic Stadium being built.
In Japan there is a term called "May Sickness" to be depressed and tired after
the long "golden week" holidays, yet there is no time for it!
 I wish you would fasten your foot steps for the upcoming summer seasons.

ロンドンは今夏行われるオリンピックの準備で大忙し。
写真はHackney Wick駅から眺めた建設中のオリンピックスタジウムです。
世間には五月病なんて言葉はありますが、そんな暇のない位
夏に向けて足取りを加速していきたいですね。

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*Flower of the month:
rose, satsuki azalea, Iris laevigata
◆五月のお花:
薔薇、皐月、燕子花

*Ingredients of the month:
peas, wood ear mushroom,
bamboo shoots, wakame seaweed
bonito, sole, rockfish, sillaginoid
strawberry, grapefruits
◆五月の食材:
グリーンピース、木耳(きくらげ)
サヤエンドウ、筍、わかめ
鰹、鰈、メバル、キス
苺、グレープフルーツ

*festival of the month:
Hakata Dontaku Park Festival (Fukuoka 03&04/05)
Thai Festival (Tokyo Yoyogi Park, 12&13/05)
Aoi Festival (Kyoyo 15/05)
◆五月のお祭り:
博多どんたく港まつり(福岡 5/3&4)
タイ・フェスティバル(東京 5/12・13)
葵祭(京都 5/15)


*Sake of the month:
It is a bit personal, but I am organizing the "Kawatsuru" Sake cruise event in
30th June and 7th July in Heidelberg, southern west part of Germany.
At the boat cruising on the Rhine River, I am introducing
6 different Sake from Kawatsuru Brewery in Kagawa prefecture.
I am very looking forward to receiving sake of President Kawahito's selection
coming all the way from Japan for this event,
especially the "Sanuki Ooseto 50, Ginjo Arabashiri Muroka Nama 23BY".
Arabashiri is the part of sake which is the "first run" of the press,
and notable for its super fresh and powerful flavors.
It just makes my heart pound by imaging how the Kawatsuru's distinctive characteristics;
Umami of ingredients, pleasant bitterness, and rich flavors will be expressed in this sake...

◆お薦めの日本酒:
個人的な話になるのですが、今年の6月30日と7月7日に
ドイツ南西のハイデルブルグという町にて香川県の「川鶴酒造」さんの
船上日本酒の会を企画しています。ライン川を3時間に渡って走りながら、
川鶴さんのお酒6種を堪能してもらうという贅沢なイベント。
ハイデルブルグは第二次世界大戦で攻撃されなかった数少ない町で、
昔ながらのドイツの風景が残るとっても素敵な所です。
はるばる海を越えてドイツへやってくる川人社長セレクトの日本酒の中でも、
特に楽しみなのが「讃州オオセト50 吟醸あらばしり無濾過生 23BY」。
日本酒を搾る工程で最初に流れ出てくる酒「あらばしり」は、
名前の如くスーパーフレッシュで力強い味わいが特徴です。
川鶴さんの得意な、お米の旨味と爽快な苦み、味わいがどのように表現されているか、
今考えるだけでドキドキしてしまいます。
(※写真はうらの酒店さんのサイトよりお借りしました)


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