● PUBLICITY

Here are some past coverage of natsuki kikuya:
Museum of Sake/菊谷なつきがこれまでに掲載された記事や書籍です:


GQ JAPAN 3月号
2015年1月号 (2015年1月24日発売)

男性のためのメンズ・ファッション&クオリティ・ライフスタイルマガジン
GQの日本版誌「GQ JAPAN」にて、「The New SAKE Standard
-ロンドン在住唎酒師が教える2015年に飲むべき日本酒」
という特集を組んでいただき、2ページに渡って
Museum of Sakeの活動や欧州での日本酒ブーム、
お薦めの日本酒銘柄を紹介させていただきました。





The Japan Times -LIFE
"Research institute makes sake a little easier to understand"
13th January 2015
The food & drink journalist Melinda Joe had covered the sensory evaluation course
offered by National Research Institute for Brewing (NRIB) in Hiroshima
as a part of WSET sake educators courses carried in December 2014.
You can read the article here





Visit England "FACES OF ENGLAND"
January 2015
Natsuki was introduced in the "FACES OF ENGLAND",
the guide of professionals from different country active in different industries in England.
It is created by VisitEngland project to bring more international media
for the Rugby World Cup held in England in 2015.
You can read the guide here or below (on pg.36)





酒蔵萬流「飲む楽しみから味わう楽しみへ」
2015年 冬号(1月20日発刊)
日本酒の酒米の精米機を製造販売する新中野工業による
業界専門誌「酒蔵萬流」内の「日本酒見聞録」にて、
ロンドンの日本酒事情のを紹介する連載記事の第四回目、最終号です
本誌は、こちらから購入可能です。






翼の王国・WINGSPAN 国際線版 
2014年12月号 (2014年12月01日発売)
全日空ANAグループ機内誌「翼の王国・WINGSPAN 国際線版」の
連載記事Outbound Japanにて、英国ベースの日本酒ソムリエ・コミュニケーターとしての
菊谷なつきの活動をインタビュー頂きました。





読売新聞「マスター・オブ・サケの一本」
日本酒を世界に、ワイン参考に教育者養成 
2014年12月26日/読売新聞
ワインと日本酒のエキスパートの大橋健一氏の連載記事にて、
2014年11月末〜12月頭に日本にて開催され、菊谷なつきが審査員を努めた
WSET教育者育成講座の最終審査の様子を紹介頂いています。
本文はこちらのリンクからご覧になれます。





JIJI Press: Japan Spotlight "Sake in the UK"
20th Nov. 2014
The UK-based writer Tony McNicol had documented the current sake trend in UK
including Natsuki Kikuya's work with exploring new combination of food and sake.
You can read the article from here





Harpers.co.uk "Reviews first-ever sake qualification courses 
that are rolling out in the UK"
17th Nov. 2014
Sake writer Anna Greenhouse reviews different Sake education qualification available in UK
including the Level 3 WSET Award in Sake which Natsuki developed and teaches.
You can read the article from here





Sake for the Wine Drinker by Ben Gardiner
9th Nov. 2014 / VINALUPA
Ex-Roka head sommelier Ben Gardiner had wrote a great introduction of sake to the wine drinkers.
You can read the article from here




日経トレンディネット連載「Around the World」
【London】日本酒が英国のワイン市場でブーム! 
2014年10月23日/日経トレンディネット
英国在住のジャーナリスト長谷川ゆか氏による、英国のワイン業界にて
注目を浴びている日本酒市場についての記事。
英国発の日本酒の品評会IWCや、ハッカサングループのクリスティーン氏、
ヘドニズムワインの日本酒スペシャリストの松本氏、
そして菊谷なつきのWSETやBibendum Wineとの活動も紹介頂いています。
本文はこちらのリンクからご覧になれます。






SankeiBiz「400年近い歴史のある酒蔵を後世に 
日本酒ソムリエの菊谷なつきさん」
2014年10月12日/SankeiBiz
ミラノ在住でビジネスプランナー、「世界の伸びている中小・ベンチャー企業は
何を考えているのか?」の著者の安西 洋之氏に、
日本酒ソムリエとしての私に至るまでのマイルストーンを取材して頂きました。
本文はこちらのリンクからご覧になれます。





The Independent / Anthony Rose
"Sake: new and traditional styles are 
shining a light on the sake scene"
4th Oct. 2014 / The Independent
Wine & Sake journalist Anthony Rose mentioned
non-Japanese restaurants and retail outlets will boost the visibility of sake.
You can read the article from here





酒蔵萬流「日本酒は次代へ。
2014年 秋号(10月1日発刊)
日本酒の酒米の精米機を製造販売する新中野工業による
業界専門誌「酒蔵萬流」内の「日本酒見聞録」にて、
ロンドンの日本酒事情のを紹介する連載記事の第三回目です
本誌は、こちらから購入可能です。





HighlightingJAPAN "Japanese Abroad"
Natsuki Kikuya Shares the Subtleties of Japan’s Original Brew
August Issue 2014 / Highlighting JAPAN
Natsuki Kikuya's work as "sake sommelier" has featured on August issue of monthly magazine "Highlighting JAPAN" published by Japanese Government.
You can read the English version article from here.
日本の社会、政治、経済、観光、科学技術などの情報を
海外向けに発信する、月刊の内閣府政府英語広報『HighlightingJAPAN』
8月号の「Japanese Abroad / 海外で活躍する日本人」連載にて、
サケソムリエとしての菊谷なつきの活動を取材頂きました。
日本語版の記事はこちらからご覧になれます。





The Independent on Sunday: Life / Food & Drink
"For goodness' Sake: While sushi and sashimi are
 now old friends on British menus, 
Japanese drinks have taken longer to catch on"
17th Aug. 2014 / The Independent on Sunday
The article shows the growing sake popularity in UK
through the interviews with Hakkasan group, Bibendum Wine,
WSET, Tengusake and Natsuki Kikuya.
You can read the article from here





Imbibe.com "For the sake of saké"
The article coverage from the press Sake dinner event at Mark Hix's Hixter restaurant
on the week of Bibendum Wine's sake portfolio launch
You can read the article from here





酒蔵萬流「継承と革新
2014年 夏号(7月1日発刊)
日本酒の酒米の精米機を製造販売する新中野工業による
業界専門誌「酒蔵萬流」内の「日本酒見聞録」にて、
ロンドンの日本酒事情のを紹介する連載記事の第二回目です
本誌は、こちらから購入可能です。





Drink Magazine "Hot Rum Cow" – Issue 5 –
I have been interviewed by the UK drink magazine "Hot Rum Cow"for their Sake article
with British first master sake brewer Philip Harper.
You can purchase actual magazine or PDF version from here





テレビ東京「ワールド・ビジネス・サテライト(WBS)」
4月21日、23時〜のテレビ東京の番組
「ワールド・ビジネス・サテライト(WBS)」内にて
「日本酒を「世界食材」に 酒ソムリエの挑戦」と題して
英国での私の日本酒PR活動や、
ワイン教育機関WSETでの日本酒講座設立までの様子を
ドキュメントして頂きました。
番組はこちらのリンクからご覧になれます。






ZOOM JAPAN No.20 April 2014 
"For Sake's Sake"
April 2014 / ZOOM JAPAN UK





酒蔵萬流「魅力多き日本酒世界」
2014年 春号(4月1日発刊)
日本酒の酒米の精米機を製造販売する新中野工業による
業界専門誌「酒蔵萬流」内の「日本酒見聞録」にて、
ロンドンの日本酒事情のを紹介する記事の連載が始まりました。
本誌は、こちらから購入可能です。





Monocle Radio on 7th March 2014
interview with Mark Hix and Natsuki Kikuya on Monocle 24 broadcast.
You can listen the radio audio from the link here.
Click on "listen to episode" on the link and scroll to 36 minutes in.





ZOOM JAPAN No.19 March 2014 
"For Sake's Sake"
March 2014 / ZOOM JAPAN UK






読売新聞 国際版「自分の原点 酒文化発信」
読売新聞朝刊ヨーロッパ版(英国、フランス、ドイツ、ベルギー)
2月27日(木)朝刊5頁「人 -世界が舞台」にて、
Museum of Sakeでの活動に至るマイルストーンや今後の目標を、
林路郎記者に紹介いただきました。





the drinks business "BIBENDUM LAUNCHES SAKE RANGE"
21st Feb. 2014 / the drinks business
UK's major wine and spirits merchant Bibendum Wine had announced they launched 
a range of premium sake range with the help of Natsuki Kikuya






「先取り!!フレッツ」2/14配信号
「女性のための“おいしい日本酒”」特集
2月14日配信/NTT東日本フレッツ光会員メルマガ






ZOOM JAPAN No.18 Feb 2014 
"For Sake's Sake"
Over the three issues of Free Monthly Magazine ZOOM JAPAN in the UK, 
Natsuki had wrote columns on "how to enjoy sake in your own way"
February 2014 / ZOOM JAPAN UK




読売新聞 2/8「英が日本酒を育てる日」
2月8日付 全国版 読売新聞朝刊 国際面



月刊英語学習誌『ENGLISH JOURNAL』(EJ)3月号
「あっぱれ! ジャパニーズ」
株式会社アルクから出ている月刊英語学習誌『ENGLISH JOURNAL』(EJ)3月号
世界で活躍する日本人を紹介する「あっぱれ! ジャパニーズ」にて紹介して頂きました。
巻頭カラー4ページで、日本酒ソムリエとしてのキャリアだけでなく、
中学〜高校時代、この雑誌にお世話になりながら英語学習した話も盛り込んでます
February 2014





月刊たる2014年1 月号「みんなの日本酒極上呑み!」
酒の専門雑誌「たる」新年号の特集「ゆく年くる年 日本酒極上呑み!」にて
ミス日本酒の森田真衣さん、京都の可愛い酒器メーカー今宵堂の上原ご夫婦や、
SAKEプロジェクトの「ひー坊」こと今泉宏美さんと共に、
私の新年の極上呑みのこだわりを紹介させていただきました。
January 2014 No.37




CAPPE TV 世界で活躍する日本人: 
サケソムリエ 菊谷なつき
世界を舞台にした仕事の支援や、国際交流をはかるCAPPE TOWNさんの
CAPPE TVにて、サケソムリエとしてインタビューして頂きました。
Published on 21 Dec 2013
動画は、こちらからご覧になれます。






中京TV番組「キャッチ」報道コーナー「日本酒特集」
8月1日(木)18:15~
蓬莱泉関谷社長がロンドンの飲食店や小売店にて
商品の紹介をしていらっしゃる様子を、
中京テレビにまる三日間密着取材頂きました。




"New markets, new hope" Interview with Natsuki Kikuya, Museum of Sake
オンラインドリンクマガジン「The Drink Report」より、
英国の日本酒事情についてのインタビュー
7 Aug 2013 / TheDrinksReport.com






24 Apr 2013 / 太田英基著書籍 いろは出版



9 Apr 2013 / 北仙台『和酒バル二喬/NIKYO』nikyo.netのブログ





16 Apr 2013 / Virgin Atlanticブログ
富岡秀次のロンドン・スナップ・ショット!


22 Mar 2013 / 人気一酒造 蔵元ブログ



13 Sep 2012 / サムライバックパッカープロジェクト






07 Aug 2012 / 北仙台『和酒バル 二喬/NIKYO』nikyo.netのブログ




07 Aug 2012 / Eat Japan Monthly Newsletter



interviewed by Laura Haywood of Harper's Wine Magazine 
 IWC & Sake Samurai tour at June edition
英国ワイン紙「Harpers Magazine」6月号
IWC&サケサムライ5蔵訪問ツアーインタビュー
4 May 2012 / Harpers Magazine



1 March 2012





8 March 2012 / 山形新聞 Yamagata Newspaper





10 March 2012 / 浦霞ブログ うらかすみ便り- Urakasumi Brewery Blog




Natsuki Kikuya  -Eat-Japan Sake Awards Executive Sommelier


“There’s a whole world, a whole culture behind a bottle of sake; the inspiration, the efforts and the innovation of the brewer”. If anyone can help open our eyes to the culture inherent in sake, Natsuki Kikuya can. Winner of the IWC Sake Communicator Award, Natsuki has been working incredibly hard through her beautifully written blog and as Head Sommelier at ROKA, to spread the word about the delights of sake. Coming from a family of sake brewers, Natsuki is connecting her familial roots from Akita prefecture to the wider world, to help us understand the magnificent variety and rich nuances of flavour this special drink has to offer.



EAT-JAPAN - All About Sake




31 October 2011 / the Japan National Tourism Organization in London




28 October 2011 / EAT-JAPAN Trade News




20-21 September 2011 / はせがわ酒店 イギリス支社ニュース



17 September 2011 / EAT-JAPAN Trade News




17 September 2011 / EAT-JAPAN Trade News




22 August  2011 / The IWC Podium -The International Wine Challenge’s blog