I had an opportunity to give a Sake tasting evening
at Wine & Cheese Club at London Business School,
one of the top business schools in Europe for MBA and MiF(Masters in Finance).
In UK, Wine education seems to be recognised as a 'common knowledge'
between elite workers or executives who has intellectual appetite and strong curiosity to explore.
One of my mission here in Europe, and I believe it will be the same as other people
who promote Sake abroad, is to spread Sake culture to be as recognised educational subject
as wine does to the intellectual communities.
Thanks Kensuke Tezuka and Shino Shimizu for the invitation!
ファイナンシャルタイムズ紙でも世界最高ランクの
MBA・MiF(マスターズインファイナンス)を持つと評される、
London Business School内ワイン&チーズクラブにて、
日本酒の講義をさせて頂きました。
できる人の「教養」「嗜み」として、ワインは知識欲・好奇心の強い
英国のエリート層に広く浸透しているように感じます。
ここロンドンビジネススクールでも、ワイン教育は将来の起業家や
経営・幹部候補の学生達にとって共通の興味分野であり、
同校のワインクラブは学びや人脈作りの場として多くの会員を持つそうです。
上記ような潮流の中で、日本酒も一つの嗜みとして興味を持ってもらい、
彼らに将来の日本酒ファンとしてオピニオン・リーダーになってもらう事が
私の一つの願いであり、海外に日本酒文化を発信する多くの蔵元や関係者の
想いであると強く認識しています。
業界全体の構造や歴史、その味わいや世界をワインを通じて紹介する方法を、
これからもっと模索してみたいと感じる機会となりました。
今回の機会を頂きましたロンドンビジネススクールの手塚健介さん、
清水志野さん、どうもありがとうございました!
0 comments:
Post a Comment