Mar 2, 2012

Gochisousama for today -L'Atelier de Joël Robuchon


To visit Masashi san at L’Atelier de Joël Robuchon
with Ryota san, who is depart to Hong Kong end of this month.
Almost one year since last visit.

今月末で香港へ旅立つ良太さんと一緒に、
雅史さん、よろしくお願いいたします!


"Royale" of foie gras, port reduction and parmesan foam
フォアグラのロワイヤル、凝縮したポートワインソースとパルメザンの泡
大人のプッチンプリン的な。


2000 Contini Vernaccia di Oristano (Sardinia, Italy)
コンティニ・ヴェルナッチャ・ディ・オリスターノ 2000
(サルディーニャ島、イタリア)

This wine was made in an oxidative style and colored and tasted so much like a dry sherry.
went so well with the saltiness and nuttiness of Iberico ham.
also Bottarga, dried mullet roe or Namabushi, dried raw bonito,
sardines may be a great match with this wine.
This wine has similar flavor profiles to Koshu, aged Sake, 
next time I would like to match Koshu with those ingredients.

シェリーと同じ様に、空気にふれながら熟成させる醸造法で造っているため、
オレンジ色の濃厚な色とシェリーに似た味わいが特徴的でした。
合わせて頂いたのは、イベリコ豚の生ハム。
塩辛くてナッティなカラスミや生節、サーディン等の食材との相性が良さそうです。
日本酒の古酒に通じる所があり、古酒のマリアージュの参考になりました。


‘Iberian’ ham served with toasted tomato bread  
イベリコハムとトマトブレッド




2010  Rivaner Domaine Mathis Bastian
(Moselle Luxembourgeoise, Luxemburg)
to match with this wine...
こちらのワインと合わせるのは…


Baby gems with lemon dressing, marinated vegetables, tuna and tarragon     
ベイビーレタスとレモンドレッシング
野菜のマリネ、ツナとタロゴン
コンフィしたツナの柔らかさに感激。



  2009 Grüner Veltliner “Hundsleiten” Pfaffl (Weinviertel, Austria)
exotic style of alternative chardonnay to me.
to match with this wine...
エキゾチックなシャルドネの様な味わいのワイン。


Crispy rice battered soft poached egg with Oscietra caviar
ポーチエッグのライス衣 オシェトラ・キャビア
I wish to hop and jump in the garden like this.
こんなお庭で飛び跳ねてみたいです。



2007 Chateau Rahoul Blanc (Graves, France)


Parmesan "Royale" and Artichoke
パルメザンのロワイアルとアーティチョーク



Pan fried scallops on fregola sarda with black truffle from Perigor
帆立のソテーとフレーゴラパスタ、ペリゴール産黒トリュフ
a Sardinian pasta much like Israeli couscous.
フレーゴラはイスラエル料理に多用される大粒のクスクスのようで、
そば飯を思わせる食感に何故か嬉しくなりました。




2006 Chateau Cos d'Estournel Goulee (Medoc, France)


Veal Rib-eye steak
子牛のリブアイステーキ



20YO Ramos Pinto Quinta do Bom Retiro Tawny
(Douro, Portugal)


2007 Pacherenc du Vic Bihl “Brumaire” Domaine Alain Brumont
(South West, France)



Sugar sphere with citrus sorbet, grapefruits candy, lemon cream and hazelnut biscuit
シュガー・スフェア
柑橘系のソルベとグレープフルーツキャンディ、レモンクリームと
ヘーゼルナッツビスケット


Gochisoudama deshita.
Heart-full service by sommelier & floor staffs,
great dishes by Masashi san and chefs,
I was almost flying to the air like this butterfly.

ごちそうさまでした。
ソムリエさんのきめ細かなサービスと、
フロアスタッフの温かな素敵なおもてなし。
雅史さんとシェフ達の美味しい美味しい食事に、
蝶々になって飛んでいってしまいそうです。

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