Already April, I think someone is fast forwarding the clock.
I cannot stop smiling finding all flower blooming on every corner of the city.
In old Japanese, this month was called "Uzuki",
There are many stories over the origin of its name,
yet I like the idea of Uzuki being the "Rabbit month"
since it is the forth animal of the twelve zodiacal signs.
In Japan, April is the time all schools and company starts new year.
I wish you all to take great re-start in this season
when your talents and energy blooms after the long cold winter.
誰かが時計を早回ししているの?もう四月。
太陽の日差しが優しくなってきて、
街中のつぼみの開花に思わず笑顔になる季節。
「卯月」の言われには色々説があるようですが、
個人的には十二支の四番目が「卯」だからという説が、
春の草原をはねる兎が目に浮かんで好きです。
四月は、日本では入学式や入社式の月。
「春眠暁を覚えず」なんて世間では言いますが、
冬のあいだ眠っていた新しい才能やエネルギーが眠りから覚める時期に、
心も体も、新鮮なスタートを切ってくださいね。
~~~~~~~~~
~~~~~~~~~
*Flower of the month:
cherry blossom, quince, akebi, club apple
◆四月のお花:
桜、花梨、アケビ、姫林檎
*Ingredients of the month:
asparagus, udo, japanese chives, butterbur,
firefly squid (my favorite), young sardines, red sea bream,
strawberry, kiwi fruit
◆四月の食材:
アスパラガス、ウド、蕗、韮
螢烏賊、シラス、真鯛、苺、キウイ
*festival of the month:
Buddha's Birthday, flower festival (all temples, 08/04)
Takao mountain spring festival (Tokyo, 15/04)
Doburoku festival (Nagano, 27/04)
◆四月のお祭り:
灌仏会 ・花祭り(全国のお寺 4/8)
高尾山 春季大祭(東京 4/15)
どぶろく祭り(長野 4/27)
*Sake of the month:
Since April is a season for Hanami (cherry blossom viewing) in Japan,
I would like to recommend to enjoy these events with
warm "Dewazakura, Ginjo 'Ouka'" to warm you up.
Dewazakura is from Yamagata prefecture and a pioneer of Ginjo style sake.
Bouquet of cherry blossoms and spring flowers with
soft and silky textures. Aromatic yet great with food.
We sell it warm as house sake at Roka and customers love it.
Let cherry blossom blooms in your palate by tasting this sake in this season.
◆お薦めの日本酒:
暖かくなったとは言えまだ朝晩は冷え込むお花見のお供に
山形の「出羽桜 吟醸 桜花」のぬる燗はいかがでしょうか。
吟醸酒のパイオニアとして有名な出羽桜さんの代表作、
蔵オリジナルの小川酵母からくる桜を連想する華やかな香りと
なめらかでシルクのような口当たり、食事に邪魔にならない味わいで
当店でもハウスのお燗酒として大人気。
温めるとふくよかに広がる吟醸香が、
口の中で桜が咲いたような気持ちにさせてくれる
まさに桜の時期にぴったりのお酒です。
0 comments:
Post a Comment