Apr 8, 2012

Behind the bottle: 蓬莱泉(愛知) / Horaisen (Aichi)


蓬莱泉の関谷醸造さんへの訪問のときに出会った景色たち。



奥三河の渓谷を流れる蓬莱峡(ほうらいきょう)。
その水に映るのは、エメラルド、苔、アスパラガス、お茶葉、若竹。
琥珀、オリーブ、鶯、かまきり、青磁のいろ。
そこにそびえる山々の荘厳さと、ずっと静かに、優しく流れ続ける川の流れ。

 Mountain streams of Horaikyo.
The colors of emerald, moss, asparagus, tea Leaves, young bamboo, 
 amber, olive, bush warbler, mantis, and celadon reflected on streams.
Majestic mountain views and gentle and calm water streams running endlessly.



Crisp and savory beauties of grilled Unagi (eel) I experienced,
when Mr. Sekiya took me in his local Unagi shop.
"Once you experience this Unagi, you would never eat one in Tokyo"
says Mr. Sekiya confidently. the secret is to grill without steaming eels.

関谷さんが連れて下さった鰻屋さんの
温かなコタツの中で頂く
カリカリ、じゅわっと香ばしい鰻。
蒸さずに焼くのが秘訣のようです。

「これを食べたら、関東の鰻は食べれないよ」と関谷さん。



Hina dolls for Girls' Festival was welcoming me.
雛人形がお出迎え。





This night, I stayed at Hazu Bekkan at Okumikawa, Yuya hot spring.
Macha green tea I tasted there gave me feel that
all the deep green in this area had soaked deeply in my body.

この日の晩に泊まった、奥三河 湯谷温泉のはづ別館
そこで頂いたお抹茶は、どこまでも深いこの土地の「緑」が
身体のすみずみまで染み渡っていくような感覚を受けました。


This region is famous for river fish,
I had tasted "Kinuhime Salmon" for the first time.
it is created by  rainbow trout and Anago eel. so silky.

奥三河の川魚料理三昧。
虹鱒と穴子から生まれた「絹姫サーモン」のお造りは初めて。まさにシルク。


Unlike the drift on the waves in ocean, which comes and goes dynamically,
the river streams  suit me better since it runs so quietly yet ceaselessly.
I was remembering my childhood thought when i first saw the river in Scotland.
This trip made me see through the bottles of "Horaisen" sake
by breathing through the scenery of calm and light, continuous and soft 
green colors of its region in Okumikawa.

ざっぷんざっぷんと大きく来ては去っていく海の波間よりも、
穏やかだけれど、さらさらと絶え間なく流れ続ける川の流れの方が
私らしいなぁなんて幼い頃スコットランドの川の眺めながら
思ったことを久しぶりに思い出していました。
川の静かで、淡く、連連と優しく柔らかな緑の風景に、
「蓬莱泉」さんのお酒の源のようなものを見つけられたような旅になりました。




The next destination is Sabae-city in Fukui prefecture,
to meet president Kato of "Born" sake.
my journey had just started.

次の目的地は、「梵」の加藤社長の待つ福井県鯖江。
がたんごとん、旅はまだ始まったばかりです。

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