蟹のグラタンとトマトパーティサラダ。
ホワイトソースに使う牛乳は、沸騰しないように温めて
白胡椒の粒とローリエ、スライスした玉ねぎ、セロリ1本、パセリ1房、
蟹の身(あったら殻も)を20分ほど浸からすのがポイント。
ミルクバスにつかった素材たちから
とっても美味しい出汁がでるのです。
ザルで漉して、ミルクはソースに、
蟹の身と玉ねぎはグラタンの具に。
Crab meat gratin and Tomato Party Salad.
The point to the dish is braising milk for white sauce with
three white pepper corns, one bay leave, sliced one onion, one celery stalk, a bunch of paslry,
and white crab meat (if available, shell as well) for 20 minutes.
All the ingredients give sauce great flavors after talking long milk bath.
You strain the milk for white sauce,
and remain crab meat and onion for the delicious gratin.
今晩のお供は、山梨県・勝沼醸造の甲州ワイン樽に3ヶ月ねかせた、
澄川酒造場(山口県萩市)の東洋美人・山田錦純米吟醸。
東一、御子鶴でも同じワイン樽貯蔵シリーズがあるのですが、
私はこの東洋美人が一番好み。
フレンチオークの味わいと、ほのかな酸味。
透明感のある白ワインの様な爽快感が口に広がり、
それからお米の柔らかな甘みと旨味が残ります。
繊細な料理、魚介類に合わせたくなる日本酒の新しいカタチ。
Tonight's glass of Sake is Toyobijin Yamadanishiki Junmai Ginjo from
Sumikawa brewery in Hagi, Yamagata prefecture.
This sake is matured in the Koshu wine barrel for 3 months
of Katsunuma Brewery, Yamanashi prefecture.
There are two other variations of this wine barrel series
but this is my favorite of all.
You enjoy the sense of French oak and refreshing acidity,
at the beginning some-what white wine transparency spreads to your mouth,
and lingering soft and round rice flavors remain afterwards.
Delicate dishes and seafood will be the perfect match to this new style of Sake.
グリーントマト、チェリートマト、
オーブン焼きのプラムトマトとイエロートマト、
と4種類のトマトと2種類のクスクス、沢山のハーブが美味しいサラダ。
この本を買ってから、野菜料理がもっと楽しい。
Tomato Party Salad is from the book "PLENTY" by Ottolenghi.
Green tomatoes, cherry tomatoes, oven-baked plum and yellow tomatoes,
5 different tomatoes and 2 different couscous, lots of herbs make this great salad.
After I bought this book I enjoy more on veggie-cooking.
0 comments:
Post a Comment