Jan 12, 2011

my first Raclette / 初めてのラクレット


Raclette night with my friends, Dorothee and Latitia.
It is a simple dish to eat melted French Raclette cheese with potatoes, hams and gherkin.
In France, people surround the table together and enjoy this dish in the winter time.
It may be like "Nebe" hotpot in Japan.
友人のドロシーとラティシアと一緒にラクレット・ディナー。
ラクレットというフランス産のチーズを焼き溶かして
ポテトやハム、ピクルスと一緒に食べるシンプルな料理。
フランスでは冬に輪になってみんなで食べるとか。
日本のお鍋みたいなものかのかな。




ワインソムリエのドロシーが選んだ、食前酒。 
蜂蜜や杏子漬けのように甘くて、とろけるようでした。
The aperitif sweet wine chose by Dorothee, who is a wine sommelier.
it was sweet like melting honey and syrupy apricots.




私はもちろんおじいちゃんの所のお酒を。
高清水の季節商品のなかで一番すきな一本。
少し臭めのチーズにも合うし、食後酒としてもおすすめ。
I brought my grandpa's sake.
it is one of the new seasonal selected Sake at my restaurant. 
uspauteuraized and freshly brewed, Takashimizu Shinshu Hatsushibori.
It is probably my favorite one out of all the Takashimizu's seasonal Sake.
It goes well with smelly washed cheese, or so nice after the meal.


こころも、からだもぽかぽかだ。
My heart, my body, so warmed up.

0 comments: