Sep 13, 2013

report: Sake & Spice Sunday Social at Roti Chai


The report from Indian & Sake matching lunch "Sake & Spice Sunday Social"
at Roti Chai restaurant in July with President Sekiya,
the Sake producer of "Horaisen", Sekiya Brewery.

「蓬莱泉(ほうらいせん)」で知られる愛知県の蔵元、
関谷醸造の関谷社長を迎え、日本酒とインド料理のマッチングランチ
「Sake & Spice Sunday Social」を行ったレポートです。


With 40 great guests, We had introduced 8 types of Sake by Sekiya Brewery 
with 5 courses of Indian cuisine.
The organisers are all bit nervous...

当日は40名ものお客様に恵まれ、主催者はみんな緊張気味。
関谷社長による蔵やお米、酒造りのプレゼンテーションに始まり、
ヘッドシェフカラン氏と鮨シェフまさ氏による5コースのインド料理、
そしてそれに合わせた蓬莱泉8銘柄がお客様のもとへ。


Menu of the day. メニューはこちら。

Welcome Cocktail: ウェルカム・カクテル
Melon & umeshu bellini / メロンと梅酒のベリーニ
refreshing blend of melon, grand marnier & umeshu topped with prosecco
爽やかなメロンとグランマニエ、梅酒とプロセッコ

1st course:
Biryani ura maki ‘inside out’ rolls / ブリヤーニの裏巻き寿司
mildly spiced chicken tikka, mango & mint wrapped with sushi rice and coated with onion seeds
チキン・ティッカ、マンゴーとミントと寿司飯、オニオン・シード

Gunpowder tuna nigiri / ガンパウダーマグロの握り
classic nigiri with a South Indian curry leaf, coconut & chilli ‘gunpowder’ sprinkle 
マグロの握り、南インドカレーリーフ、ココナッツとチリ「火薬」

With a flight of 3 chilled Junmai Daiginjo "Gin", "Ku", "Bi"
蓬莱泉 純米大吟醸「吟」「空」「美」三種飲み比べ


2nd course:
Sake jhol 鮭のジョル
yoghurt and sake kasu marinated salmon, grilled and served with a miso bhel
サーモンのヨーグルトと酒粕漬け、味噌ベル添え

With "Wa", Junmai Ginjo and "Wa ver.2" Junmai Ginjo Matured Nama
蓬莱泉「和」純米吟醸と「和」純米吟醸 生熟成 飲み比べ


3rd Course:
Miso butter chicken / 味噌バターチキン
rustic Punjabi dish of tandoor cooked chicken with a rich spiced gravy and a miso twist
Roti with shio koji butter Rice steamed
プンジャビ地方のタンドリーチキン、スパイスと味噌のアクセント
塩麹バターライスと酒粕のナン

with Kasumizuki Junmai, Warm and Chilled
蓬莱泉「霞月」ぬる燗と冷酒 飲み比べ

dessert: デザート
Kulfi tempura / クルフィ天ぷら
Indian pistachio ice cream coated with tempura batter and crispy sev
インド風ピスタチオアイスクリームの天ぷら




Sandy, a brother of Rohit Chai owner Rohit
and Kang from the well-known food blog London Eater and his wife.
オーナーロヒットの弟さんで大の日本酒好きのサンディと、
フードブログLondon Eaterで有名なカンと奥様。







It was a big challenge for all of us to introduce sake with indian spices,
But controlling the flavours and balance of ingredients by cooking methods and spices,
the head chef Karan and Sushi chef Masa's did a great work
showcasing the world of sake by bringing sake
with different maturation length, yeast blend ratio, pasteurisation and drinking temperature.
Most british style sake tasting finished, success!

インド料理という未知の領域での日本酒マッチングでしたが、
熟成や酵母のブレンドのバランス、火入れの有無や飲用温度帯の変化によって
生み出される関谷さんのお酒の奥行きの深さを、
ヘッドシェフKaranと鮨職人まささんによる各コースの素材や調理方法、
スパイスの特徴を活かして表現できた会になりました。
イギリスらしい日本酒の会、大成功!




Thank you all my friends for coming over,
Thank you President Takeshi Sekiya, owner Rohit, head chef Karan, 
and chef Masa san for the great opportunity!

関谷社長、オーナーのRohitさん、Karan料理長、
シェフまささん、このような機会をありがとうございました!
参加頂いた皆さんもありがとうございました。



当日の様子は、8月1日(木)18:15~
蓬中京TV番組「キャッチ」報道コーナー「日本酒特集」にて
莱泉関谷社長がロンドンの飲食店や小売店にて
商品の紹介をしていらっしゃる様子を、
中京テレビにまる三日間密着取材頂きました。

0 comments: