Nov 17, 2009

Azuki and Green Tea Meet...

食欲の秋。(年中ですが)
無性に日本を味わいたくて作ったケーキが好評だったので
レシピを紹介したいと思いまふ。

it is the Autumn, the big appetite season of the year. (to me whole year though indeed)
I made this cake with the huge crave of something tastes Japanese, and everyone liked it.
so here I introduce!




あずきと抹茶のマーブルケーキ
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材料 (直径20cmの丸形1個分)
◆バター(常温) 140g
◆砂糖 80g
◆卵(常温) 2個
◆小麦粉 90g
◆アーモンドプードル 40g
◆ベーキングパウダー 小さじ2/3
◆抹茶 大さじ2
◆ゆであずき 100g
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準備
・卵とバターは30分程度室温においておく
・オーブンを180℃で予熱する
・抹茶は大さじ2のお湯で溶いておく
・型に少量のバターを塗っておく

作り方
①柔らかくなったバターと砂糖を、泡立て器で
ふわふわ、白っぽいクリーム状になるまですり混ぜる
②溶き卵を少しずつ入れながら混ぜる
③小麦粉、アーモンドプードル、ベーキングパウダーをこし器でふるい入れ、ゴムベラでさっくり混ぜる(混ぜ過ぎに注意!)
④生地を二等分して、一つにはお湯&抹茶を、そしてもう一つにはゆであずきを混ぜる
⑤二つの生地を合わせてゴムベラで3~4回大きく混ぜ型に流し込み、中央を気持ちくぼませる
⑥180℃に加熱したオーブンに入れ、約45分焼く
⑦Bon Appetit! 焼きたてでも、冷ましてからでも美味しいです。家族やラブリンと召し上がれ!

※二つの生地を勢い良く数回混ぜ、ザザッと型に流すのがポイント。
混ぜすぎると綺麗にマーブル模様が出ません。


Azuki and Green Tea Marble Cake
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ingredients (20cm diameter round cake tin)
-butter 140g, room temperature
-sugar 80g (2/3 cup)
-2 Eggs, room temperature
-flour 90g
-almond powder 40g
-baking powder 2/3 teaspoon
-Macha (green tea powder) 2 tablespoon
-cooked Azuki beans 80g
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MEP:
"leave out the butter and eggs in room temp. around 30 mins
"preheat oven on 180C
"dissolve Macha powder with 2 tablespoon of warm water
"spread little butter on the cake tin

Directions:
1) When butter is softened, cream with the sugar until fluffy, and whitish color.
2) Mix in beaten eggs little by little, shift in the flour, almond powder and baking powder.
3) Cut in the dough into two banks, one bank will be Macha, and the other Azuki.
4) Once each bank is mixed, marble them with a big spoon not more than 4 times. take great care, the swirls determines how great it will settle in yo stomach later.
5) Bake for 45 mins in 180C.
6) Bon Appetit! Serve hot or cold, enjoy yummy shibui nostalgic taste with your lovers and friends.

2 comments:

Sebastián Moncho said...

Ummm... yummy ^^

pimienta said...

I love this cake so much that I brought Azuki and green tea powder from Japan!
please try :)