Nov 4, 2011

Kamoizumi Warm Sake Seminar @ROKA / 賀茂泉お燗セミナー


Day is getting shorter and colder day by day in London these days.
The fourth generation of Kamoizumi Brewery, Mr. Kazuhiro Maegaki 
came to London from Hiroshima to introduce us a world of warm sake, 
which is becoming the perfect company in this season.
With Asami Tasaka of World Sake Imports, He gave us warm sake training
to all the staff at ROKA Carlotte street branch.
Because of his tight schedule, the training started from 10am,
but everyone's sleepy face became so curious 
from learning the deep world of warm sake presented by Mr. Maegaki.

夏時間も終わり、日に日に肌寒くなっているロンドン。
そんな時期にぴったりのお燗酒の代表選手、賀茂泉を造る
広島、賀茂泉酒造の4代目、前垣壽宏(まえがきかずひろ)さんが
ロンドンにいらっしゃり、ワールド・サケ・インポートの田坂あさみさんと一緒に
ROKA シャーロット・ストリート店にてスタッフ向け
「お燗酒トレーニング」を行って下さいました。
タイトなスケジュールのため、研修は朝10時から…
早朝からみんな眠そうな顔つきでしたが、
すぐに前垣さんの語るお燗酒の世界に興味津々。


The Japanese named 10 different poetic terms for the Sake in every 5 degrees.
(to know more about the tearms, please check my past post)
We had tasted "Kamoizumi Shusen" in 3 different temperatures, 
the Autumn seasonal Sake we sellat both ROKAs in London.
in cold Sake between 5~15 degrees, you feel more acidity and sharpness
higher in the flavors as well as a bit of grainy textures.
But when the temperature brought up to Hitohada-kan, 35-40 degrees,
sweetness and Umami of the sake opened up and showed big presence.
and the texture turned into much silkier and smoother, with long and lingering finish.
However, when it become even warmer, Jyo-kan around 45 degrees, 
then it becomes more difficult to feel sweetness, only sharpness stands on the palate.
Softer and smoother Hitohada-kan, which made us hungry
was the most popular temperature for participants.
Everyone seemed very surprised to see the one bottle Sake showing 
completely different impressions by the temperatures.

たった5℃の違いに異なる名称をつけて愛でるお燗酒の世界。
各名称は過去のポストをご覧下さい)
ROKA両店にて秋の季節商品にて取り扱いしている
賀茂泉 朱泉(しゅせん)を3つの温度帯でティスティングしました。
5〜15℃の冷たい状態ではリンゴ酸や酢酸を感じやすく、
酸味や辛味が立って、質感も少しざらついた様子が、
人肌燗35〜40℃にする事で甘みや旨味が際立ち、余韻も長くなって
質感もシルクの様にまろやかなものに変化しました。
更に温度を上げて45℃前後の上燗に。
すると今度は甘みが感じにくく、辛くシャープな印象に。
優しくまろやかでお腹がすく人肌燗が、一番人気な温度帯でした。
たった一本の酒でここまで表情を変えることにみんな驚き。


Group photo.
Thank you Mr. Maegaki and Asami san for coming early in the morning!
(I forgot my camera this day, so photos are by Asami san)

最後にみんなで記念写真。
前垣さん、あさみさん、早朝からどうも
ありがとうございました!
(当日カメラを忘れてしまい、写真はあさみさんに拝借しました)

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